Werken in het Maldegemveld in januari 2022

Het vermoeden dat er een mooie zonsopgang zou zijn met wonderlijke, rood doordrongen wolkenformaties motiveerde mij om vroeg op stap te gaan en al fietsend naar het Maldegemveld te genieten van die wonderlijke prachtige minuten. Je moet er op tijd bij zijn want vaak duurt het kleurenspektakel niet langer dan 5 minuten.

En ja, ik kon het niet laten om nadien ook “de kleine zwerfvuil-toer” te doen, een blijvend kwaad… wie zijn ze? Waarom is het zo moeilijk om je eigen afval terug mee te nemen? Staan die mensen erbij stil dat ze daarmee de natuur onrecht aandoen? Wij willen enkel hun voetsporen terugvinden! Oranje is een mooie kleur maar niet als weggeworpen schillen in de natuur rondom een prachtige picknick-bank gemaakt met hout uit het Maldegemveld door leerlingen van de GO! Middenschool/Atheneum uit Maldegem.

De vele regen van de laatste maanden maakt de wandelaars duidelijk dat ze niet altijd aangepaste schoenen aan hebben om onze wandelpaden te verkennen, maar velen vonden dat niet erg na een mooie wandeling en 100 % genieten in de natuur.

Natte grond is wel ideaal om de invasieve exoot “Amerikaanse vogelkers” met zijn lange zijwaartse wortels uit te spitten, ’t is te zeggen… met een sterke kerel erbij natuurlijk en nadien even zot doen en een bospest-draak bouwen met de uitgespitte struiken. Zot zijn doet gelukkig geen zeer! Wie zonder fantasie door het leven gaat zal de draak niet vinden.

Tussendoor ook even een 200-tal zaailingen van inlandse zomereik uitgedaan (15 cm hoog) om die op een andere plaats terug te planten. Kortom er zijn zware klussen en lichte klussen.

We zijn nu volop bezig met de voorbereidingen voor het bouwen van een 2de reeblock, punten zagen aan palen, veel en zwaar werk dat met zeer gemotiveerde mannen tot een goed einde zal komen zodat “nieuw leven” later kan groeien en een gezond, gevarieerd leefmilieu meer kansen krijgt.