De weekploeg, helpende handen steeds welkom

In de natuur zijn is goed is voor je gezondheid, dat is sinds enige jaren wetenschappelijk bewezen.
Wat kan je doen als het mooi weer is? Fietsen? Wandelen? Werken in het natuurgebied?
Onze weekploeg kiest vaak voor het natuurgebied: één dag in de week je inzetten voor de natuur én voor de vele bezoekers is geen opgave.
Naast het regelmatig verwijderen van exoten, zoals Amerikaanse vogelkers of bamboe zijn nu de grotere werken aan de beurt.
Nu de jongen van grondbroedende vogels uitgevlogen zijn, kunnen we met het maaien beginnen.
De mannen zien het, zoals gewoonlijk, groots (zonder slechte bijbedoeling natuurlijk): met tractor en maaibalk kunnen zij de grotere percelen aan. Waarom is slechts de helft gemaaid? Dit om de biodiversiteit in het gebied te verhogen: als alles gemaaid is, is er geen voedsel meer voor de bijen, vlinders en zweefvliegen en deze zijn op hun beurt weer voedsel voor de vogels die er broeden. Het maaisel afvoeren is de boodschap: verarmen van de grond om meer bloeiende planten te krijgen.
De vrouwen staan ook hun manneke: met een bosmaaier werken is voor sommige ontspanning. Je merkt ook van alles: een muisje dat opschrikt, vlinders fladderen om je heen. Als een bezoeker je nog een 'dank u wel voor dit mooie werk' geeft, loont het werken dubbel.
Alle maaisel wordt samen geharkt en afgevoerd naar een landbouwer in de buurt. Zeker weten dat deze dieren een lekker maaltje zullen hebben...