Natuurwandeling in en rond het Kattenbos 7 april 2019

Veel geïnteresseerden voor de voorjaarswandeling startend aan het Kattenbos. Onze gids vandaag is Steven.
Eerst verkennen we het Kattenbos zelf. Dit vochtige bos is slechts 4,5 ha groot maar op ieder moment van het jaar de moeite om te bezoeken. Er is een bewegwijzerd wandelpad, van zo’n 700 m, dat je doorheen het bos leidt. Begin april is het zeker heel mooi met bloeiende voorjaarsplanten zoals speenkruid, bosanemoon, muskuskruid, slanke sleutelbloem, pinksterbloem, dotterbloem... De poel aan de zuidoost zijde van het bos wordt ieder jaar druk bezocht door bruine kikkers die er zich in voorplanten. Kom later maar eens terug dan zie je in de ruime omgeving van de poel heel wat kleine bruine kikkers rondspringen. Verscheidene soorten zegge verraden dat het Kattenbos deel uitmaakt van het uniek, 45 ha groot, aangrenzend meersengebied ‘het Zegbroek’.
We wandelen verder richting Wessegem en spotten de eerste zwaluwen. Ook kieviten en scholeksters laten zich acrobatisch of luidruchtig opmerken. We passeren de recent uitgegraven wal aan het Koningsgoed waar geregeld een kleine zilverreiger kan gespot worden. We gaan verder richting Koningsbos. Voel je ook dat het hier omhoog gaat? We wandelen immers langs de ‘steilere’ zuidhelling van de Cuesta, een kleirug die zich uitstrekt van Zomergem tot Oedelem. In de dreef hangen veel nestkastjes die meestal door koolmezen worden ingenomen maar, als er nog vrij zijn, ook door de bonte vliegenvanger worden bewoond. Hij komt wat later en om hem meer kans te geven hangen er zo veel. Binnen enkele weken kan je hem hier heel regelmatig zien, op jacht naar, wat had je gedacht, vliegen.
We stappen verder richting Drongengoed maar slaan rechts een dreef in en trekken, dwars over de toegangsweg naar het vliegveld, richting Onderdale. In de door ANB uitgegraven poel zien we onder water massaal waterviolier, die echter hier en daar ook al boven het wateroppervlak komt piepen, klaar om te bloeien.
Via de Hoge Ganzekleit dalen we opnieuw van de cuestarug steil naar beneden. Ook in deze mooi beboste zuidhelling bloeien bosanemoon en speenkruid uitbundig. Even verder komen we terug aan het Kattenbos.
De Driesbeek hebben we vandaag jammer genoeg niet gezien maar die is later misschien wel een aparte wandeling waard.
Bedankt Steven en alle enthousiaste deelnemers.