Plantactie in het Maldegemveld 18 december 2021

Vorige weekend was er terug een beheermoment in het Maldegemveld, één van laatse activiteiten die door Natuurpunt Maldegem-Knesselare wordt georganiseerd op een zaterdagvoormiddag in 2021. Elf enthousiaste vrijwilligers kwamen langs om mee te helpen aan een plantactie op het perceel vlakbij de parking van het restaurant ’t Jagershof.
Streekeigen boompjes en struiken werden geplant binnen in een robuuste houten afrastering die je duidelijk ziet staan vanaf de Drongengoedweg. Het is gebouwd door enkele vrijwilligers met lorkenhout uit het natuurgebied Maldegemved. Door het plaatsen van deze constructie beschermen we de jonge boompjes en struiken tegen wildvraat van damhert of ree. We stellen immers vast dat de meest voorkomende schade bij de jongste aanplantingen in Maldegemveld en Drongengoed vraat- en veegschade is van ree of damhert. De jonge knoppen, twijgjes en blaadjes worden opgegeten waardoor de jonge boompjes en struiken minder groeien tot zelfs afsterven. Ook veegschade veroorzaakt door bokken die met hun gewei de schors van de boompjes afvegen, zorgt er voor dat het percentage van aantal planten die doorgroeien heel sterk daalt. Door deze rasters - ook wel reeblocks genoemd – beschermen we deze aanplant. Een reeblock aankopen is een hoge financiële kost voor de Natuurpunt afdeling. Daarom werd beslist om met lorkenhout, dat verzaagd wordt tot planken, dit soort constructie zelf te bouwen. Binnenkort plannen we er trouwens een tweede reeblock die we in maart ook willen beplanten. Vooraf werden daar de nodige maaiwerken uitgevoerd. Een 250 boompjes en struiken (zomereik, spork, hazelaar en zoete kers) werden er geplant. Ondanks het feit dat het op sommige plaatsen heel nat was, is het ons toch gelukt om deze klus tot een goed einde te brengen. De reeblock werd dan ook afgesloten voor het groot wild; echter de drie woelmuizen die we er vonden zullen zich er duidelijk niks van aantrekken hoor! 😁
Bedankt aan alle vrijwilligers om er bij te zijn. Voor wie interesse heeft om eens te komen helpen, dit kan zeker op een volgend beheermoment of in de week met de ploeg van week-werkers van Natuurpunt Maldegem-Knesselare. Laat het ons weten!