Paddenstoelenwandeling in het Maldegemveld 4 november 2018


Paddenstoelen...

Velen raken erdoor geïntrigeerd. Een onzichtbaar netwerk van zwamdraden ondergronds, levert soms mooie, kleine of grote, duidelijke of minder duidelijke paddenstoelen op. Soms ruik je ze maar zie je ze niet. Van een grote verscheidenheid gesproken.
Waarom hebben sommige plaatjes? Andere gaatjes? Nog andere zien er aardappelachtig uit. En die kleine, geeloranje steeltjes, zijn dat ook paddenstoelen? Je hoeft de paddenstoel zelfs niet te plukken om zijn onderkant te zien. Een spiegeltje doet wonderen.
Dankzij Lia wordt een heleboel opgehelderd. Alhoewel ze soms haar fotoboek erbij neemt om een duidelijker foto van de paddenstoel te tonen omdat deze in het veld zijn oren/hoed laat hangen. En dan nog die namen die ze eraan geven. Een vliegenzwam kent iedereen. Platte tonderzwam, elfenbankje, zwavelkop en honingzwam misschien ook. Maar geel hoorntje, russula, vaalhoed, parelstuifzwam, paarse korstzwam, gele aardappelbovist, botercollybia, berkenbezem, berkenzwam, valse hanenkam, harslakzwam, doolhofzwam, plooivlieswaaiertje, tranende franjehoed, grote stinkzwam, beukwortelzwam, grijze buisjeszwam, prachtvlamhoed… Gelukkig moeten we de Latijnse naam niet onthouden. En hoe kan je al die verschillende soorten uit elkaar houden...
Wij werden er zeker niet ontmoedigd van en helpen zelfs meezoeken. Staat daar toch nog een wasplaat? Ach nee, afgevallen vruchtjes van lijsterbes proberen ons te misleiden.