Oxfam-beheermoment Maldegemveld 26 maart 2022

Maart 2022, uitzonderlijk droog en zeer warm weer. De modderige wandelpaden waren opgedroogd, zowel weekploeg-werkers als vlinders werden gespot en dat er 7 dagen later een koude snijdende noordenwind en een sneeuwlandschap zouden zijn in ’t Maldegemveld wisten we toen nog niet. Aprilse grillen waren op komst.

Maar op zaterdag 26 maart hebben we volop kunnen genieten door de natuur een handje helpen. “VERARMEN” was onze opdracht, een opdracht welke enige extra uitleg vroeg en iedereen die erbij was weet waarom we de dag met een schaterlach begonnen.
Onder een stralende, warme zon hebben een zestiental vrijwilligers van Natuurpunt Maldegem-Knesselare en Oxfam Wereldwinkel Maldegem maaiwerken uitgevoerd op een schraal grasland in het Maldegemveld. Met veel enthousiasme werd het maaisel met hark en riek verzameld op enkele hopen om het daarna op te laden op de kipkar. Dit maaisel werd afgevoerd naar de centrale opslagplaats. Het zal gebruikt worden door een bioboer uit de buurt als strooisel in de stal of om het te composteren. Alweer werd bewezen dat “vele handen licht werk maken” en zo was er wat meer tijd om de unieke kwetsbare plantjes aldaar te bewonderen en te verbroederen met andere Maldegemse “vrijwilligers”.

Na de opruimwerken werden we verwend met een drankje en lekker “eigengebakken wafeltjes van een Oxfam-vrijwilliger”, zowaar met 3 smaken: gember, lavendel en nr. 3 ben ik al vergeten, maar lekker dat die waren!
Daarna gingen we ook nog op stap voor een korte wandeling waar uitvoerig het maaibeheer op enkele andere graslanden werd toegelicht. Het woord "schraal grasland" doet ons veronderstellen dat grassen het grootste aandeel van de vegetatie vormen maar in dit geval zijn het andere planten die er op de voorgrond treden. Dit type grasland is dus heel soortenrijk maar nu zie je veel van de planten er nog niet. Uitzonderlijk is ook dat deze specifieke soorten er groeien op zure arme zand/kleigronden wat het Maldegemveld uniek maakt. We denken hierbij aan blauwe knoop, liggende vleugeltjesbloem of heidekartelblad maar ook aan trekrus, struikheide of moeraswolfsklauw. Wist je trouwens dat heel wat dieren er ook te vinden zijn? We spotten er nu al de groene zandloopkever, een dagpauwoog en enkele levendbarende hagedissen. Ook zij genoten volop van de eerste warme zonnestralen op deze prille lentedag.
Bedankt aan alle vrijwilligers voor de hulp, bedankt Oxfam Wereldwinkel Maldegem voor de fijne samenwerking!
Tot de volgende…