Natuur- en landschapswandeling in het Maldegemveld 3 februari 2019

Een tiental enthousiaste vroege vogels staan om 9 u aan de Krakeelparking voor een winterwandeling door het Maldegemveld. Annick is vandaag onze gids. Het is een mooie, zonnige winterochtend met soms verraderlijke rijm- en ijsplekken op de paden.
De sneeuw en regen van de afgelopen 2 weken hebben de waterbufferbekkens goed gevuld. De schotten zorgen er voor dat het water, via kleine klaterende watervalletjes, op een gecontroleerde wijze afgevoerd wordt zodat men in Kleit de voeten droog kan houden.
Koolmezen en pimpelmezen laten zich al goed horen. Ook het roodborstje, goudhaantje en de bonte specht zijn van de partij. Een vlucht kramsvogels is op zoek naar de laatste overblijvende bessen (zijn die nu niet te vinden in de tuin van Katrien?). De gaspeldoorn toont reeds zijn eerste, schuchtere bloei.
De wandeling gaat verder langs drassige, kleverige dreven. Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met dichte kleigrond die het water nauwelijks doorlaat.
Lia merkt nog een opvallende gele trilzwam op die, samen met de eikenschorszwam, op een afgebroken eikentakje bibbert.
Zo gaat het gezellig keuvelend verder, genietend van al de pracht en rust die het Maldegemveld te bieden heeft op deze mooie zondagochtend in de prille winterzon die al de lente lijkt aan te kondigen…