Mobiele zagerij 18-19 februari 2021

Nadat de mobiele zagerij reeds langskwam op 26 november 2020 gaan we nu voor een dubbelslag... 2 dagen plankskes zagen.
Lift volladen met eten en drinken... alles de auto in... langs bij de bakker en dan snel naar Herman. De beestjes moeten eerst nog hun ontbijt krijgen voor we kunnen afzakken naar de loods.
Gelukkig zijn er al wat vroege vogels aan de loods zodat we direct kunnen binnenrijden en de hele koffer lossen. Snel een tafel klaarzetten... eerst tijd voor koffie en een koffiekoek en wachten op de houtsmid met zijn mobiele zagerij.
Tom arriveert en we kunnen beginnen met het opzetten van de zaagmachine. Als eerste gaan we Douglas, kastanje, inlandse eik en beuk verzagen tot zaaghout. Dit zijn bomen die we gedurende het afgelopen jaar ''verzameld" hebben. Het gaat hier om dunningen, gevaarlijke bomen (dode bomen langsheen een wandelpad of rijweg) of uitgewaaide bomen (op wandelpad of rijweg).
Alles gaat als klokwerk... bomen aanbrengen op de hydraulische armen... afvoeren en verzagen van ''afvalhout'' (schors en spinthout)... gezaagde planken afvoeren, afvegen en stapelen (soms zelfs puzzelen).
Ondertussen begint het lekker te ruiken vanuit de loods... benieuwd wat we gaan voorgeschoteld krijgen.
Sommige van deze planken (5cm dik en sommige 6 meter lang) beginnen nu toch wel zwaar te wegen. Gelukkig zijn de planken en balken van Douglas iets minder zwaar en zeer welgekomen als afwisseling.
Tijd om de innerlijke mens te versterken. Gezellig met z'n allen rond de tafel maar toch de afstandsregels in acht nemen. Een kleine siësta vooraleer we aan deel 2 beginnen.
Beetje stroef om weer te beginnen met een volle maag maar na enige planken zijn we weer vertrokken en draaien we op routine.
Trekken, sleuren, dragen, plaatsen, stapelen en her stapelen... het lijkt alsof het allemaal niets is.
De dag afsluiten met een paar druppeltjes... naar huis en genieten van een welverdiende nachtrust... want morgen komt deel 2.

Dag 2 begint voor het grootste deel zoals dag 1. Wel geen opzetten vandaag daar we alles netjes hebben laten staan.
In de voormiddag werken we de laatste stammen af, daarna is het tijd om de machine te verplaatsen naar de stapels lorken stammetjes.
Dit gaat een stuk sneller en ze zijn ook veel lichter... wat een verademing.
Op het einde van de dag hebben we een hele stapel zaaghout dat nu kan beginnen drogen vooraleer de leerlingen houtbewerking er zich weer kunnen mee uitleven in het bouwen van allerlei creaties (meer hierover in een andere reportage). Er liggen nu ook 2 enorme stapels lorkenplanken die we kunnen gebruiken om onze reeblocks mee te bouwen. Meer hierover in de komende maanden.
Iedereen zeer moe naar huis maar het waren toch 2 mooie dagen.