Kappen bosrand lorken oktober-november-december 2020

In oktober begonnen we met enkele vrijwilligers aan de periodieke kapping van een lorkenbestand waarbij het de bedoeling is om enkel de bosrand terug te zetten. Dankzij deze werken ontwikkelt hier een geleidelijke overgang van heide naar bos. Die zogenaamde mantel-zoom bestaat uit jonge bomen, struiken en kruidige vegetatie. Veel diersoorten vinden er bescherming en voedsel dankzij de bloemenrijkdom. 
Eerst twee zones afbakenen waar we zullen werken, waarschuwingsborden op de wandelpaden plaatsen, veiligheidsmateriaal aantrekken... klaar om erin te vliegen.
De eerste lorken liggen neer... opkuisen en klaar om uit te slepen tot op de dreef. Hier staat men reeds klaar om te meten en te verzagen. Het is immers de bedoeling dat we dit hout gaan verzagen tot planken (lengte van 2.5m) waarmee we later reeblocks kunnen bouwen op de percelen waar we willen aanplanten. Deze reeblocks (=houten omheining) zullen er immers voor zorgen dat reeën en damherten hun buikje niet kunnen vullen met de jonge aanplantingen.
Eenmaal de bomen verzaagd is het aan de tractor, met frontlader, om deze stammetjes op te pikken en naar een centrale verzamelplaats te brengen. 
En zo gaan we wel enkele namiddagen door met de ''weekwerkers'' om verder te werken aan dit project. Gelukkig is er ook tijd voor koffie en zelfs vers gebakken taart/cake... even belangrijk als het werk zelf.

Tijd om de NP ploeg Wingene te vragen om langs te komen met de houtuitrijwagen om alle stammetjes naar de loods te brengen. Toch makkelijk met zo'n kraantje om alles te laden en te lossen. Gelukkig is Edwin zeer bedreven met deze wagen en gaat het goed vooruit.

Alles verzameld aan de loods... nu is het wachten op de mobiele houtzagerij.