Vlinderwandeling langs de kanaalberm 2 juni 2019

Een wandeling over dieren is altijd spannend, zowel voor de gids als voor de deelnemers. Je weet nooit wat er zal komen, maar het stelt zelden teleur. Zo ook vandaag.
Bij de verkenning vorige week zorgen een stevige wind en de vele bewolking ervoor dat er bijna geen leven te zien is.
Wat volgt is een spannende week waarin de gids dagelijks de weersverwachtingen checkt.
En ja hoor, wie had bij het vastleggen van de wandelingenkalender in december 2018 kunnen weten dat deze zondag zomers warm zou worden.
Vol verwachting en goede moed gaan we dan ook op stap over het pas gemaaide pad en zoeken wat we allemaal kunnen ontdekken. We blijven beneden op het trekpad en laten de steile hellingen aan de schapen.
Het eerste wat opvalt is de gaspeldoorn, ondertussen uitgebloeid, maar toch een struik die hier nog veel voorkomt en soms wel wat in toom moet gehouden worden.
De zuidhelling ligt er prachtig bij in de volle zon en verschillende vlinders zijn dan ook van de partij: de sint-jacobsvlinder, het groot dikkopje, het icarusblauwtje en ook het zeldzamer bruin blauwtje.
Een hommel steelt op sluwe wijze de nectar uit de bloemen van de smeerwortel en schuimcicaden verschuilen zich in hun witte schuimspinsel.
In een open zonnig plekje is een jonge hazelworm zich aan het opwarmen. Dat is reeds een hele tijd niet meer gezien langs de Kanaalberm. Ondertussen is een plasrombout bezig een onfortuinlijk blauwtje te verorberen. Dit zijn vrij uitzonderlijke waarnemingen.
De bloeiende rolklaver zorgt voor een schitterend geel spektakel terwijl aan de overkant een bosrietzanger zijn repertorium oefent. Even verder kan onze dag helemaal niet meer stuk: we ontdekken 3 exemplaren bijenorchis die dit jaar nu nog in vrij vroege bloei staan.
We keren terug langs het jaagpad bovenaan de berm en dromen nog van een Flabbaertbeek die terug in haar diepe bedding mag kronkelen met wijdse oevers die alle ruimte krijgen om een grote verscheidenheid aan planten te herbergen. Ja, zelfs overdag onder een broeierige zon kunnen we nog dromen…
Of misschien zit het vooruitzicht van een terrasje bij De Reisduif er voor iets tussen 😊.
Bedankt Thomas voor de leerrijke wandeling.