Hooitijd in het Maldegemveld en Zegbroek augustus 2020

Onder het motto “ rustig beginnen” ging de eerste hectare gras tegen de vlakte in de maand Juni. Daar de weergoden ons niet echt goed gezind waren, moesten we dit gras in grote bollen draaien met een laagje plastiek errond.
In Augustus gingen we voor het grote werk… 3 hectare grassland laten maaien door de loonwerker. Deze laatste heeft een maaibalk met hierop een kneuzer wat het drogingsproces aanzienlijk versnelt. Het weer was ideaal om gras te drogen maar het ging puffen en zweten worden om erin te werken. Zaterdag 8 augustus 1500 – Geert arriveert met de pers, wij staan klaar met twee karren om te beginnen laden. Net op het moment dat we beginnen met laden steekt er een briesje op en verschuilt de zon zich achter enkele wolken. Een zucht van opluchting bij de noeste werkers. Halfweg het perceel krijgen we bezoek van een reporter (krant). Even het T-shirt strak trekken, haardos mooi leggen… Klaar om op de foto te gaan. Wagens gaan lossen, even tijd voor een picknick op de volgende weide alvorens we weer beginnen te laden. Zondagmorgen… er liggen nog steeds 250 pakjes op ons te wachten. Het gras eerst wat laten opdrogen, pakjes gaan omdraaien en na de middag weer beginnen laden. Ditmaal geen briesje of wolken… de volle 35 graden verteren. Om 18u gaat het laatste van de 570 pakjes op de wagen, alles parkeren in de stal en tijd om al dat stof door te spoelen. We komen nog wel eens terug om die wagens te lossen.
8 September… tijd om het eerste gemaaide perceel nog eens onder handen te nemen. Daar waar de weergoden niet echt meehielpen de eerste keer maken ze dit nu dubbel en dik goed met een prachtig nazomers weertje en zelfs temperaturen boven de 30 graden. We kunnen er warempel nog hooi van maken. Op 15 september worden er nog eens 124 kleine pakjes hooi geperst en naar huis gebracht.
Mijn grootvader zei steeds dat je na 15 augustus geen hooi meer kon maken daar de dagen te kort werden. Wij deden er zelfs nog een maand bij. Hij zou het graag gezien hebben.