Boomplantactie in het Maldegemveld 25 november 2018


2300 boompjes en struiken aanplanten of ruim 1,6 ha nieuw bos realiseren in het Maldegemveld, Landschapspark Drongengoed: dit was de opdracht op donderdag 23 november en zondag 25 november. Beide plantacties ondersteunden de campagnes ‘Bos voor iedereen’ en bebossingsactie ‘25jaar NPM/25.000 boompjes’ van Natuurpunt en Partners Meetjesland (NPM). Meehelpen om één lange bossengordel te realiseren vanaf de Lembeekse Bossen tot in de Aalterse bossen is een fantastisch idee dat reeds in 2003 via de ‘Bosuitbreidingsstudie Meetjesland’ op tafel werd gelegd onder impuls van het Streekplatform Meetjesland. Vier Natuurpuntafdelingen van het Meetjesland (Aalter, Zomergem, Maldegem-Knesselare, De Ratel Nevele) waren bereid om samen beide campagnes in de kijker te stellen aan het grote publiek.
Om deze boomplantacties in goede banen te leiden werden vooraf plantgaten geboord door de professionele werkploeg van Natuurpunt. Een draaiboek werd opgesteld door enkele vrijwilligers en de conservators van het Maldegemveld. Naast het planten van boompjes kon men op zondag ook een info- en drankenstand bezoeken op het terrein langs de Prinsevelddreef te Maldegem-Kleit. De grote vuurschaal kwam heel goed van pas om zich te verwarmen, het was er trouwens vrij fris. De gepimpte infowagen werd er ook voor de eerste maal aan het publiek getoond. En met succes! Ruim 45 vrijwilligers kwamen langs. We zagen er vele wandelaars… met een spade om alle 1600 bomen en drie groene grotere beuken aan te planten in enkele uurtjes. Ook de drankenstand had veel bijval. Men kon genieten van koffie met zelfgebakken taart of proeven van een zelfgemaakt sleedoornjeneverke of een ‘Schuum an je Neuze’ of ‘Bloend van Ollier’ Ierbius biertje, een nieuw ambachtelijk Kleits streekbier.
Dankzij de hulp van de leerlingen van het LTI Oedelem 3de jaar Biotechnische wetenschappen werden er ook 700 boompjes aangeplant op een perceel vlakbij de Krakeel parking. Kortom het was gezellig, plezant en vooral heel tof om met de steun van vele vrijwilligers beide plantacties te kunnen doen. Hierdoor zorgen we ervoor dat nieuwe natuur wordt gerealiseerd. Belangrijk voor een heleboel dieren en planten maar ook voor iedereen. Dikke duim voor iedereen die hieraan meegeholpen heeft!!