Berschermingsmiddelen november 2020

Sinds enkele jaren proberen we aan te planten (bosplantsoen, hagen, heggen) binnen ons gebied en dit met wisselend succes. Om niet te spreken van weinig succes. Ons plantsoen staat immers bovenaan het menu van de hertenpopulatie binnen ons gebied. 
We hebben reeds geprobeerd met plukjes schapenwol rond elk plantje en benevelen met bloedmeel. Beide systemen blijken te werken voor een zekere periode (wol verliest zijn "'geurtje'' en bloedmeel wordt ''weggespoeld'' bij overvloedige regen). Het gevolg laat zich al raden... zodra de ''slechte geur'' verdwenen is worden de eindknoppen van de plantjes verorberd of soms zelfs het gehele plantje. 
Er bestaan uiteraard betere methodes maar deze zijn dan soms ook veel duurder. Toch maar eens een mini-proefje opzetten met enkele van deze methodes.
's Morgens nog wat afvalplanken zoeken bij vrijwilliger Herman, meten en verzagen op de gewenste lengte. Klaar om een reeblock mee te bouwen.
Alles opladen en naar perceel 23... het gekozen terrein voor deze proefconstructies.
• Als eerste bouwen we een reeblock van 5mx5m. Dit is een houten raster waarbinnen je kan aanplanten. Eenmaal de aanplant groot genoeg is kan je het raster verwijderen en eventueel ergens anders terug opzetten. Is het raster reeds in staat van ontbinding kan het ter plaatse rustig wegrotten zonder enig probleem.
• Als tweede zetten we een cirkel op met ursusdraad (overschotje) en palen waarbinnen we eveneens aanplanten. Als toemaatje hangen we nog enkele grote plukken wol aan de draad. Baat het niet dan schaadt het niet.
• Derde contructie... gewoon een cirkel op de grond aftekenen en hierbinnen planten. Alle planten worden voorzien van een plukje wol en een stukje schilderstape (net onder de eindknoop).
• Vierde constructie is een 4-tal cirkels met uitsluitend stekelig plantgoed (meidoorn en sleedoorn) zonder enige vorm van extra bescherming.

En nu… afwachten.