Teambuildingactiviteit Oxfam Wereldwinkel Maldegem in het Maldegemveld 2 oktober 2021

Samen met collega’s op stap gaan en samen een doe-opdracht uitvoeren. Zo leer je collega’s op een andere manier kennen dan tijdens de werkuren. Dit was het doel van de teambuildingnamiddag van Oxfam Wereldwinkel Maldegem. Met deze vraag kwam de voorzitter Geert terecht bij Natuurpunt Maldegem-Knesselare. Conservator Kurt zag hier zeker mogelijkheden om deze doe-opdracht te combineren met een beheeractiviteit in het Maldegemveld. En het opkomst viel heel goed mee! Zeventien vrijwilligers in totaal kwamen mee helpen. Met veel enthousiasme en met de hulp van snoeischaar, hark, draagberrie en bosmaaier werden alle jonge berken verwijderd op een heideperceel langs de Drongengoedweg. Zo krijgen de vele jonge plantjes struikheide en dopheide er terug meer plaats. Wist je trouwens dat dit biotoop de ideale broed- en schuilplaats is voor talrijke dieren zoals levendbarende hagedis, bruine kikker, het groentje - een vlinder die zijn eitjes legt op dopheide - en de nachtzwaluw? Je vindt er ook andere zeldzame planten zoals zonnedauw, moeraswolfsklauw of het kleverig koraalzwammetje.

Na de werkzaamheden en de lekkere koffie met gebak was er ook nog tijd voor een korte wandeling in het Maldegemveld. Op verschillende plaatsen werd halt gehouden om enkele aspecten en problemen betreffende het natuurbeheer van heide en bos toe te lichten:
• waarom naaldhoutbestanden kappen voor heide en eiken-berkenbos
• wat zijn plagwerken?
• welke bijzondere planten en dieren komen er in heide en schraal grasland terug voor?
• welke factoren zorgen ervoor dat de rijke diversiteit van heide en bos er op achteruit gaat?
• welke grazers kan men er zien?
• waar komt er terug bos in het Maldegemveld?
• waar en waarvoor zijn er waterbergingsbekkens aangelegd?

Kortom het was een geslaagde namiddag. Het samen werken, naar elkaar luisteren en genieten van de natuur is absoluut een goede formule om elkaar beter te leren kennen.
Dank aan alle vrijwilligers, in het bijzonder aan Oxfam Wereldwinkel Maldegem voor de medewerking en dank voor de gezellige babbel en de lekkere, zelfgemaakte cake!