Beheerdag in het Maldegemveld 29 september 2018


Een stralende zonnige septembermorgen, 9 uur. Nog steeds ligt het Maldegemveld er droog bij door de warme voorbije maanden maar we zijn blij dat die lastige hittedagen voorbij zijn. De talrijke opkomst van vrijwilligers die zich willen inzetten voor natuurbehoud deed deugd. Bovendien kwamen ook de deelnemers van de cursus “natuurverkenner” ons helpen om “de handen letterlijk uit de mouwen te steken’’. Op die manier werd de theorie getoetst aan praktijkervaring.
Er werd gewerkt op een perceel langs de Drongengoedweg waar de heide rijkelijk groeit. De vaste ploeg van natuurpunt had een aantal dagen ervoor de berkjes en dennen gemaaid. Onze taak was om het maaisel bijeen te harken, samen te rapen en op hopen te leggen zodat dit later door de ploeg makkelijker afgevoerd kan worden. Zo geven we meer kansen aan de heide en haar zeer typische biotoop.
De heide zal ons de volgende jaren belonen. Wij hebben daar echter niet op gewacht. Als dank voor hun inzet kregen alle vrijwilligers een gratis “super-lekkere-picnic” aangeboden. Daarbij werd de zelfgemaakte “kip-curry-wortel” bijzonder gesmaakt.
Voor de cursisten “natuurverkenner” was er in de namiddag nog een poelonderzoek aan het Spiegelaere-ven. Ook daar laat de droogte zich voelen. In de loop van de week werden fuiken geplaatst om amfibieën te spotten. Deze lieten zich echter niet vangen en hebben de poel al verlaten naar andere oorden.
Ondanks het feit dat iedereen geniet van dit warme terrasjesweer, kunnen we niet echt zeggen dat dit nog normaal is…
Aan allen die erbij waren: dank-je-wel.