Beheerdag Maldegemveld 25 juni 2022

Beheerdag! Een naam die niet echt uitnodigt, doet voor velen waarschijnlijk te veel aan papierwerk en dossiers denken en toch waren we met 11 gemotiveerden die zich vrijwillig willen inzetten om het natuurgebied ‘te beheren’ of mooier en veel liever gezegd ‘er zorg voor te dragen’.
En is dit wel nodig zullen sommigen denken! Wie respect en belangstelling heeft voor natuur weet wat nu haar problemen zijn en wil haar een ‘duwtje in de rug geven’.
Op zaterdagvoormiddag 25 juni hebben we een klein perceeltje kruidenrijk grasland verarmd door het gras te maaien en af te voeren, we hadden daar ook runderen kunnen laten grazen maar dat zou te veel verstoring geweest zijn voor gevleugelde grondbroeders die hopelijk een ‘kroostrijk gezin’ hebben gesticht in april en mei.
Onze 2 jongste deelnemers worden groot, ze zijn reeds zeer veel jaren trouwe vrijwilligers in onze afdeling (dankzij mama en papa) en kunnen nu al de zwaardere klussen aan zoals verwijderen van de woekerende exoot bospest (Amerikaanse vogelkers). Alweer meer ruimte gecreëerd voor inheemse gevarieerde natuur.
Momenteel bloeit de bosandoorn prachtig in de schaduwrijke dreven en de gewone wandelaar zal de nu bloeiende inheemse balsemien met piepkleine gele bloemetjes niet opmerken. De meer opvallende gele brem is nu uitgebloeid, maar hoor je tijdens je wandeling een raar geluidje? Misschien zijn het wel de zaden van de brem die openspringen. Ook de meer zeldzame en kwetsbare dopheide is nu volop aan het bloeien. Zij verlangt meer nattigheid en het nattere jaar 2021 heeft haar duidelijk extra groeikansen gegeven.
Geniet van het mooie Maldegemveld en dank aan haar helpende handen.