Amfibieënwandeling in het Maldegemveld 3 maart 2019

10 °C en regen, ideaal weer voor de paddentrek. Lia neemt ons mee naar de eerste poel langs de Drongengoedweg. Onderweg vertelt ze ons dat deze weg, tijdens de amfibieëntrek, van zonsondergang tot zonsopgang volledig afgesloten wordt voor alle verkeer. Padden en kikkers steken meestal ’s nachts over en zo kunnen ze dit veilig doen. Dit loont duidelijk want wij vinden hier geen enkele platgereden pad of kikker.
Gisteren heeft Kurt een fuik geplaatst in de eerste poel. Hierin treffen we een twintigtal vinpootsalamanders, zowel mannetjes - met het draadje aan het einde van hun staart - als vrouwtjes, en een mannetje alpenwatersalamander aan. Geen padden of kikkers, maar dit komt vooral doordat deze poel vrij zuur is.
Even flink doorstappen tot aan de WWF-poel waar Kurt ook een fuik geplaatst heeft. Hier vinden we vooral de bruine kikker terug. Enkele mannetjes nog op zoek naar een geschikt vrouwtje, maar vooral reeds parende koppeltjes. Voorlopig nog geen kikkerdril of paddensnoeren te zien in het water. Maar kom maar eens terug over een of twee weken en je zal zien dat de poel vol ligt. Als je stil bent hoor je af en toe reeds het typische “geknor” van de kikkers. Nu zitten er nog te weinig om echt opvallend te zijn maar als er honderden kikkers in de poel zitten, klinkt het als het geluid van een bende motorrijders. Padden en kikkers produceren veel eitjes en dat is nodig want het duurt een drietal jaar voor ze volwassen zijn en in die tijd moeten ze veel gevaren trotseren (natuurlijke vijanden zoals reigers maar ook mensen en hun te snelle auto’s). Uiteindelijk halen waarschijnlijk veel minder dan 10 % het volwassen stadium.
Het was weer een leerrijke wandeling dankzij de deskundige en enthousiaste uitleg van Lia.